10 & 1 χρήσιμες συμβουλές για το βούρτσισμα των δοντιών

Τι λέει το στόμα μας για την υγεία του σώματός μας
Μάιος 8, 2018
Μήπως τα ούλα σου ματώνουν, πρήζονται ή πονούν; Διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σοβαρή αυτή πάθηση των ούλων.
Φεβρουάριος 18, 2019

Το σωστό βούρτσισμα των δοντιών εξασφαλίζει την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών και της οδοντικής πλάκας από τις επιφάνειες των δοντιών. Για να μπορέσετε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας αστραφτερό και τα δόντια σας γερά δεν χρειάζονται θυσίες και κόπος. Αρκεί να δώσετε βάση στις συμβουλές που ακολουθούν:

1. Αποφύγετε τη χρήση οδοντόβουρτσας με σκληρές τρίχες. Πολλοί πιστεύουν ότι όσο πιο σκληρές τρίχες έχει η οδοντόβουρτσα τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Λάθος! Οι οδοντόβουρτσες αυτές προκαλούν μόνιμες φθορές στα δόντια και τα ούλα. Οι μαλακές και μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσες είναι αυτές που συνιστώνται.

2. Δεν δένεστε συναισθηματικά με την οδοντόβουρτσά σας. Φροντίστε να την αντικαταστήσετε αν παρατηρήσετε να αποκλίνουν οι τρίχες της, αν έχετε περάσει ίωση, γρίπη ή εκδηλώσατε στοματίτιδα. Αποχωρίζεστε την οδοντόβουρτσά σας οπωσδήποτε κάθε 3-4 μήνες.

3. Δεν βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα και βουρτσίζετε τουλάχιστον για  2-3 λεπτά. Περίπου τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται για να απομακρύνετε την οδοντική πλάκα από την επιφάνεια των δοντιών.

4. Μην ασκείτε δύναμη κατά το βούρτσισμα. Η σωστή τεχνική είναι αυτή που θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα κι όχι η άσκηση δύναμης. Συζητήστε με τον οδοντίατρό σας τον ενδεικνυόμενο για σας τρόπο βουρτσίσματος.

5. Χρησιμοποιείτε μικρής ποσότητας οδοντόκρεμα. Η οδοντόκρεμα δεν πρέπει να ξεπερνά το μέγεθος ενός μπιζελιού.

6. Να θυμάστε ότι το πρωινό βούρτσισμα δεν γίνεται για να φρεσκάρετε την αναπνοή σας. Γίνεται για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα τροφών από τη λήψη του πρωινού και της οδοντικής πλάκας που σχηματίζεται από τα μικρόβια του στόματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για το λόγο αυτό, μην αμελείτε το πρωινό βούρτσισμα, ακόμη και αν δεν συνηθίζετε να παίρνετε πρωινό.

7. Μην αποφεύγετε το βούρτσισμα όταν τα ούλα σας ματώνουν. Αντίθετα, θα πρέπει να επιμένετε περισσότερο. Όταν τα ούλα σας ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση νήματος,  υπάρχει   πιθανότητα ουλίτιδας. Αν τα συμπτώματα εξακολουθούν για τις επόμενες 3-4 ημέρες,  επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν.

8. Αν ανήκετε στους λάτρεις των στοματικών διαλυμάτων, να θυμάστε ότι η χρήση τους δεν υποκαθιστά την οδοντόβουρτσα και το οδοντικό νήμα. Για το λόγο αυτό, το στοματικό διάλυμα δεν αποτελεί μέρος της υποχρεωτικής ρουτίνας για καλή στοματική υγιεινή. Η αίσθηση φρεσκάδας που προσφέρει είναι προσωρινή.  Φροντίζετε πάντα να επιλέγετε στοματόπλυμα χωρίς αλκοόλη.

9. Το βραδινό βούρτσισμα είναι το σημαντικότερο βούρτσισμα της ημέρας και πάντα ολοκληρώνεται με τον μεσοδόντιο καθαρισμό (οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντια βουρτσάκια).

10.  Δεν ξεχνάτε στο τέλος να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας.  Η εναπόθεση μικροβίων στην επιφάνεια της γλώσσας είναι η κύρια αιτία της άσχημης αναπνοής. Συγχρόνως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και την αίσθηση της γεύσης.

+ 1. Χρησιμοποιείται οδοντόβουρτσα με νάυλον τρίχες και όχι με φυσικές. Φροντίζετε να την ξεπλένετε καλά μετά από κάθε βούρτσισμα και να την αποθηκεύετε σε μέρος στεγνό χωρίς υγρασία, ώστε να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροβίων.

Βάλτε το βούρτσισμα των δοντιών στην καθημερινότητά σας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και αποκτήστε ένα όμορφο, λαμπερό, υγιές χαμόγελο που θα σας χαρακτηρίζει μια ζωή!