Πόσο σημαντικός είναι ο αθλητικός νάρθηκας στόματος;

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό;
Νοέμβριος 10, 2017
Στοματική υγεία στην ογκολογική θεραπεία
Δεκέμβριος 11, 2017

Διάφορα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, η πυγμαχία κ.α. μπορεί να δημιουργήσουν πολύ μεγάλους κινδύνους τραυματισμούς ή απώλειας δοντιών. Οι οδοντικοί τραυματισμοί κατά την άθληση έχουν μεγάλη συχνότητα με σοβαρές επιπτώσεις. Η αποφυγή των τραυματισμών αυτών μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή ενός εξατομικευμένου προστατευτικού νάρθηκα. Ένα άτομο που αθλείται έχει μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού στα δόντια όταν δεν φορά προστατευτικό νάρθηκα (αθλητικό νάρθηκα στόματος).

Η μη χρήση προστατευτικού νάρθηκα αυξάνει 60 φορές τον κίνδυνο τραυματισμού! Για τον λόγο αυτό οι στοματικοί αθλητικοί νάρθηκες είναι απαραίτητοι σε κάθε αθλητική ή φυσική δραστηριότητα, ακόμα και αν αυτή δεν θεωρείται επικίνδυνη. Η προστασία που παρέχει ένας τέτοιος νάρθηκας δεν περιορίζεται μόνο στα δόντια, αλλά προλαμβάνει επίσης τον τραυματισμό των γνάθων, της βάσης του κρανίου και τη διάσειση.

Διατίθεται σε 3 τύπους:

  1. Τον συνήθη τύπο, που προσαρμόζεται σε όλα τα στόματα.
  2. Τον τύπο του νάρθηκα που διαμορφώνεται στο στόμα με θέρμανση του υλικού και δάγκωμα.
  3. Τον προστατευτικό νάρθηκα που κατασκευάζεται από τον οδοντίατρο μετά τη λήψη αποτυπώματος. Ο τελευταίος τύπος νάρθηκα κατασκευάζεται ατομικά για κάθε αθλητή από τον οδοντίατρο και θεωρείται ότι εξασφαλίζει την καλύτερη προστασία από οδοντικούς τραυματισμούς σε σχέση με τους άλλους τύπους που προαναφέρθηκαν.

Η συντήρησή τους προϋποθέτει τον σωστό καθαρισμό και αποθήκευσή τους σε ειδικό κουτί φύλαξης, για την αποφυγή τυχόν μολύνσεων.

Νάρθηκες

Οι νάρθηκες που κατασκευάζονται στο οδοντιατρείο έχουν εξαιρετική εφαρμογή και κατασκευάζονται από πολυμερές υλικό.
Έχουν εξαιρετική συγκράτηση, υψηλού βαθμού αποδοχή από τον ασθενή – αθλητή και δεν εμποδίζουν την αναπνοή ή την κατάποση. Επιτρέποντας του να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια καθώς είναι σχεδόν απίθανο να φύγουν από το στόμα κατά τη διάρκεια ενός χτυπήματος ή μίας πτώσης. Το όφελος από την προστασία που προσφέρουν αυτοί οι νάρθηκες είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο από το κόστος τους. Αυτό διότι η αποκατάσταση των συνεπειών ενός ενδεχόμενου τραυματισμού στα δόντια μπορεί να καταλήξει ιδιαίτερα δαπανηρή.

Κατά την κατασκευή τους, λαμβάνονται υπόψη:

  • Οι ιδιαιτερότητες του ασθενή, (μικτή οδοντοφυΐα, ορθοδοντική θεραπεία, ιδιαίτερη σύγκλειση).
  • Οι ιδιαιτερότητες του αθλήματος με το οποίο ασχολείται, (επιπλέον προστασία σε συγκεκριμένες περιοχές του νάρθηκα).
  • Οι επιθυμίες του αθλητή (επιλογή χρώματος ή ακόμα και ενσωμάτωση του ονόματος του αθλητή!).

Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος θα πάρει το ιατρικό ιστορικό του ασθενή, (πληροφορίες για τυχόν προηγούμενο ιστορικό τραύματος ή διάσεισης). Θα ελέγξει την στοματική κατάστασή του για οδοντιατρικά προβλήματα, τη σύγκλειση των δοντιών, τυχόν ορθοδοντικούς ή προσθετικούς μηχανισμούς, όπως και για παρουσία παθολογικών καταστάσεων στο στόμα. Παράλληλα θα ενημερωθεί για το άθλημα, τον τρόπο άθλησης (συχνότητα, διάρκεια, ένταση), το είδος (πχ. προπόνηση ή πρωταθλητισμός), τη μορφή της αθλητικής δραστηριότητας (ατομική/ομαδική, χρήση εξαρτημάτων/μπάλας), προκειμένου να προτείνει τον κατάλληλο αθλητικό στοματικό νάρθηκα. Σ΄ αυτό το ραντεβού θα γίνει και η λήψη αποτυπωμάτων των δοντιών.
Στο δεύτερο ραντεβού με τον οδοντίατρο θα γίνει η προσαρμογή, ο έλεγχος και η παράδοση του νάρθηκα, με οδηγίες για την καθημερινή καθαριότητα και αποθήκευσή του. Με την κατάλληλη φροντίδα και τον συστηματικό έλεγχο του οδοντιάτρου, ο νάρθηκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως ο αθλητικός στοματικού νάρθηκας  αποτρέπει καταγμάτων και μετατοπίσεις των δοντιών. Επίσης χαρακτηριστικό του νάρθηκα είναι η απορρόφηση μεγάλου μέρους της ενέργειας του τραύματος καθώς εμποδίζει τη σύγκρουση μεταξύ άνω και κάτω γνάθου. Επίσης με τον αθλητικό νάρθηκα μπορεί να αποφυγεί τραυματισμός των μαλακών ιστών του στόματος και του προσώπου γενικότερα.