Διατροφικές συμβουλές για καλή οδοντική υγεία

Μήπως τα ούλα σου ματώνουν, πρήζονται ή πονούν; Διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη σοβαρή αυτή πάθηση των ούλων.
Φεβρουάριος 18, 2019
Τα ισοτονικά ποτά, μια απειλή για τα δόντια
Μάρτιος 8, 2019

Συχνά σκεφτόμαστε πώς να διατηρήσουμε το σώμα μας σε άριστη κατάσταση, σπάνια όμως αναρωτιώμαστε αν το βούρτσισμα των δοντιών και τα καθιερωμένα ραντεβού με τον
οδοντίατρό μας είναι αρκετά για να διατηρήσουμε το χαμόγελό μας υγιές και λαμπερό. Είναι γεγονός ότι η βασική προστασία των δοντιών μας επιτυγχάνεται με το καθημερινό βούρτσισμα (2 φορές ημερησίως), τη χρήση μεσοδόντιου καθαρισμού (οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντια βουρτσάκια ) και τις τακτικές επανεξετάσεις από τον οδοντίατρο ( 1 με 2 φορές το χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες μας). Εκτός αυτών όμως, για να διατηρήσουμε την υγεία του στόματός μας, σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή διατροφή. Μερικές τροφές και διατροφικές συνήθειες όμως, επιβαρύνουν ιδιαίτερα την υγεία των δοντιών μας. Στη συνέχεια αναφέρονται μερικές από αυτές:

ΜΠΑΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ:

συνιστώνται ως υγιεινό σνακ μεταξύ των γευμάτων, περιέχουν όμως επεξεργασμένη ζάχαρη.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ:

δεδομένου ότι έχει απορροφηθεί όλο το νερό τους , έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και τείνουν να κολλάνε στα δόντια, αυξάνοντας την τερηδονογόνο δράση τους.

ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ:

πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ: αν και ευεργετικά για την υγεία μας, περιέχουν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέως διαβρώνοντας το σμάλτο των δοντιών.

ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ:

περιέχουν ανάμεσα στα συστατικά τους κιτρικό οξύ, φωσφορικό οξύ και ζάχαρη. Η παρατεταμένη έκθεση των δοντιών σ΄ αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.

ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ:

αν και αγαπημένη γεύση μικρών και μεγάλων, κολλάνε ανάμεσα στα δόντια και παραμένουν για αρκετή ώρα. Δίνουν έτσι την ευκαιρία στα βακτήρια του στόματος να πολλαπλασιαστούν και να παράγουν τα κατάλληλα οξέα για τη φθορά των δοντιών.

DRESSING ΣΑΛΑΤΑΣ:

δύο μόνο κουταλιές της σούπας έτοιμο dressing για σαλάτες μπορεί να περιέχουν έως και 9 – 10 γραμμάρια ζάχαρης. Προτιμήστε να την παρασκευάζετε μόνοι σας, ελέγχοντας έτσι τα συστατικά της.

ΚΑΦΕΣ:

αν και πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, έχει χρώμα, αποτελώντας μία από τις κύριες αιτίες δημιουργίας λεκέδων στο σμάλτο των δοντιών. Επιπρόσθετα, η καφείνη μειώνει την έκκριση σιέλου, ευνοώντας τη δημιουργία τερηδόνας. Ακόμη πιο επιβλαβής είναι η συνήθεια της κατανάλωσης καφέ, αν συνοδεύεται με χρήση ζάχαρης.

ΤΟΥΡΣΙ:

χαμηλό σε θερμίδες και με ωραία γεύση, προβληματικό όμως για τα δόντια. Τα τρόφιμα που έχουν γίνει τουρσί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ, λόγω του ξυδιού, ευνοώντας τη διάβρωση του σμάλτου. Επιπλέον, το τουρσί συχνά περιέχει ζάχαρη. Συνοδεύστε το με τυρί, που εξουδετερώνει το οξύ, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ασβέστιο.

ΛΕΥΚΟ ΚΡΑΣΙ:

η αυξημένη οξύτητά του διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών περισσότερο από το κόκκινο. Δεν έχει σημασία η ποικιλία του λευκού κρασιού ή η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, αλλά το pH του κρασιού και η διάρκεια που έρχεται αυτό σε επαφή με τα δόντια. Φροντίζετε να συνοδεύετε το λευκό κρασί σας με τυρί, καθώς εξουδετερώνει την όξινη δράση του.

Για να διατηρήσετε υγιές το χαμόγελό σας προσπαθήστε να αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως:

Καταναλώνετε υγιεινά τραγανά σνακ, όπως σέλινο, καρότο ή αγγούρι, που βοηθούν στην απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας με φυσικό τρόπο. Για να γλυκάνετε τον καφέ ή το τσάι σας, αντί για ζάχαρη, προτιμήστε ένα αρωματισμένο εκχύλισμα όπως βανίλια, φουντούκι, κ.ά. Αντικαταστείστε τα ανθρακούχα αναψυκτικά, με απλή σόδα ή ανθρακούχο νερό, προσθέτοντας φέτες φρέσκων φρούτων.
Προτιμήστε να καταναλώνετε φρούτα εποχής που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, αντί για κομπόστες που περιέχουν μέχρι και 30 γραμμάρια ζάχαρης. Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A, D, K2 και Ε. Οι λάτρεις του γλυκού, προτιμήστε να το καταναλώνετε μετά το φαγητό σας και στη συνέχεια βουρτσίστε σχολαστικά τα δόντια σας. Αυξήστε την πρόσληψη νερού, καθώς απομακρύνει τα υπολλείματα τροφών και ροφημάτων που τερηδονίζουν, διαβρώνουν και χρωματίζουν τα δόντια. Καλό είναι επίσης να θυμάστε ότι μετά την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη να ξεπλένετε το στόμα σας με άφθονο νερό ή αν μπορείτε βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Τέλος, να θυμάστε ότι σημασία έχει ο χρόνος που θα παραμείνει η ζάχαρη στο στόμα σας μέχρι να βουρτσίσετε και όχι η ποσότητα αυτής. Για το λόγο αυτό, αν επιθυμείτε να καταναλώσετε κάτι που περιέχει ζάχαρη κάντε το ΜΙΑ φορά στη διάρκεια της ημέρας.