FAQ

Συχνές Ερωτήσεις

1Με ποιά κριτήρια επιλέγουμε οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα;
Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μέτρια και να έχει κοντή και πλατιά κεφαλή (τουλάχιστο τέσσερις σειρές από τρίχες). Το σωστό μέγεθος εξασφαλίζει άνετο, εύκολο και αποτελεσματικό βούρτσισμα. Η οδοντόκρεμα θα πρέπει να περιέχει φθόριο. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών η περιεκτικότητα σε φθόριο πρέπει να είναι ελάχιστη, ενώ μετά την ηλικία των 6 ετών το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει την κανονική οδοντόκρεμα των ενηλίκων. Η ποσότητα της οδοντόκρεμας στους ενήλικες θα πρέπει να είναι τόση όση το μέγεθος ενός στραγαλιού. Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 6 ετών πρέπει να έχει το μέγεθος φακής. Όσο το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει να μην καταπίνει πια την οδοντόκρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονική ποσότητα, που είναι σε μέγεθος στραγαλιού.
2Από ποιά ηλικία και μετά μπορούμε να χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα;
Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται μετά την ηλικία των 8 με 10 ετών, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ούλων, λόγω καλύτερης επιδεξιότητας των παιδιών.
3Βούρτσισμα της γλώσσας, απαραίτητο ή όχι;
Εκτός από το σωστό βούρτσισμα των δοντιών μας θα πρέπει να φροντίζουμε και την καθαριότητα της γλώσσας μας, κάτι που συχνά αμελούμε παρόλο που είναι μία εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη διαδικασία. Βουρτσίζοντας τη γλώσσα μας εξασφαλίζουμε καλύτερη γεύση, μείωση της πλάκας στα δόντια καθώς και μείωση της κακοσμίας του στόματός μας.
4Χρειάζονται τα δόντια του παιδιού μου καθαρισμό;
Ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι η πρόληψη και η εφαρμογή σωστών μέτρων από την παιδική κιόλας ηλικία. Αν καταφέρουμε να μάθουμε τα παιδιά μας να έχουν καλή στοματική υγεία ως την ηλικία των 18 ετών περίπου, τότε έχουμε εξασφαλίσει σε ένα μεγάλο ποσοστό, ότι τα δόντια τους θα είναι γερά σε όλη τους τη ζωή. Για το λόγο αυτό πρέπει να τους μαθαίνουμε ότι η σωστή στοματική υγιεινή περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών 2 φορές ημερησίως, σωστή διατροφή και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
5Βοηθάμε στο βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών μας;
Τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να βουρτσίσουν αποτελεσματικά τα δόντια τους. Οι γονείς είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν να τα βοηθήσουν στο βούρτσισμα, δίνοντας τους το παράδειγμα. Έως την ηλικία των 4 χρόνων καλό είναι να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς, ενώ το βούρτσισμα από την ηλικία των 8 ετών και μετά μπορεί να γίνει από τα παιδιά μόνα τους. Τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρούνται υγιή μέχρι να αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια καθώς είναι πολύ σημαντικά στην ομιλία, αλλά παίζουν και ρόλο στη διαμόρφωση των μόνιμων δοντιών καθώς και στην ανάπτυξη των γνάθων του παιδιού.
6Οδοντόβουρτσα για παιδιά. Πρέπει να είναι διαφορετική από εκείνη των ενήλικων; Μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική;
Οι οδοντόβουρτσες των παιδιών είναι διαφορετικές από εκείνες των ενηλίκων και είναι προτιμότερο να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας για το ποιά είναι η κατάλληλη για το δικό σας παιδί. Ένα παιδί άνω των 7 ετών μπορεί να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, εφόσον το βολεύει καλύτερα από την απλή και διαθέτει τη σχετική δεξιοτεχνία γιατί είναι πιθανό να συμβούν μικροτραυματισμοί στα ούλα κατά τη χρήση της από παιδιά.

Συμβουλές

10 & 1 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
1. Χρησιμοποιείτε μέτριας σκληρότητας οδοντόβουρτσα. Ποτέ σκληρή, ενώ μαλακή μόνο όταν το συστήσει ο οδοντίατρός σας και για όσο χρονικό διάστημα σας έχει ζητηθεί. 2. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2-3 μήνες ή αμέσως μετά από γρίπη, ίωση ή στοματίτιδα. 3. Μην ασκείτε δύναμη κατά το βούρτσισμα. Η σωστή τεχνική θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα κι όχι η άσκηση δύναμης. 4. Δεν βρέχετε την οδοντόβουρτσα ή την οδοντόκρεμα. 5. Χρησιμοποιείτε μικρής ποσότητας οδοντόκρεμα, ίση με το μέγεθος ενός μπιζελιού. 6. Βουρτσίζετε 2-3 λεπτά με τη συμβατική οδοντόβουρτσα, ενώ εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική ο χρόνος βουρτσίσματος αυξάνεται. 7. Δεν ξεχνάτε στο τέλος να βουρτσίσετε και τη γλώσσα σας. 8. Βουρτσίζετε απαραιτήτως 2 φορές ημερησίως, πρωί μετά την λήψη πρωινού και βράδυ μετά το βραδινό σας γεύμα. 9. Το βραδινό βούρτσισμα είναι το σημαντικότερο βούρτσισμα της ημέρας και πάντα ολοκληρώνεται με τον μεσοδόντιο καθαρισμό (οδοντικό νήμα ή και μεσοδόντια βουρτσάκια). 10. Δεν χρησιμοποιείτε οδοντόβουρτσες με φυσικές τρίχες, μόνο με νάιλον. 11. Φροντίζετε να ξεπλένετε καλά την οδοντόβουρτσά σας μετά από κάθε βούρτσισμα και να την αποθηκεύετε σε μέρος στεγνό χωρίς υγρασία.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΔΟΝΤΙΚΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ
Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει πως ένα ελκυστικό χαμόγελο, με περιποιημένα δόντια, δροσερή και καθαρή αναπνοή προδιαθέτουν ευχάριστα τον καθένα μας. Για να διατηρήσουμε, για όλη μας τη ζωή, υγιή τα δόντια και τα ούλα μας είναι απαραίτητο να εφαρμόζουμε σε καθημερινή βάση σχολαστική στοματική υγιεινή στην οποία περιλαμβάνεται και η χρήση οδοντικού νήματος. Τα βήματα για την σωστή χρήση του είναι: 1. Κόψτε ένα κομμάτι οδοντικό νήμα περίπου 40-50cm. 2. Τυλίξτε την μία άκρη γύρω από το μέσο δάκτυλο του αριστερού σας χεριού και την άλλη γύρω από το μέσο δάκτυλο του δεξιού σας χεριού. 3. Αφήστε περίπου 15cm μήκος νήματος μεταξύ των δυο μέσων δακτύλων σας. 4. Τεντώστε δυνατά το νήμα. 5. Αναδιπλώστε τους αντίχειρες και των δύο χεριών σας γύρω από το νήμα αφήνοντας μήκος περίπου 5 cm ανάμεσα από τα χέρια. 6. Μαλακά γλιστρήστε το οδοντικό νήμα στο μεσοδόντιο διάστημα μεταξύ των δύο δοντιών.(Το ένα χέρι θα πρέπει, μερικώς τουλάχιστον, να μπει μέσα στο στόμα για να το πετύχετε αυτό). 7. Περάστε το νήμα στην επιφάνεια του ενός δοντιού αγκαλιάζοντας το κατά 2/3 της περιμέτρου του. 8. Ωθήστε το νήμα μέσα στην ουλοδοντική σχισμή, δηλαδή ανάμεσα από το δόντι και το ούλο. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η ουλοδοντική σχισμή είναι ένα φυσικό διάστημα μεταξύ των δοντιών και των ούλων. 9. Κινήστε το νήμα από την ουλοδοντική σχισμή προς την κοπτική επιφάνεια των δοντιών (πάνω-κάτω και όχι μέσα έξω!). 10. Μόλις τελειώσετε με την επιφάνεια του ενός δοντιού γυρίστε το νήμα με τον ίδιο τρόπο και επαναλαμβάνοντας τις παραπάνω κινήσεις καθαρίστε την επιφάνεια και του άλλου δοντιού. 11. Αφαιρέστε το νήμα από το παραπάνω μεσοδόντιο διάστημα και επαναλάβετε τα στάδια 6-10 στα άλλα μεσοδόντια διαστήματα, προσέχοντας ιδιαίτερα τα οπίσθια δόντια. 12. Καθώς προχωρείτε στον καθαρισμό των δοντιών με το νήμα, θα προσέξετε πως το νήμα «ξεφτίζει». Τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε παρακάτω «γερό» κομμάτι και να συνεχίσετε τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων μέχρι την ολοκλήρωση όλων των δοντιών (ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον καθαρισμό της πίσω επιφάνειας των τελευταίων δοντιών και των δύο γνάθων!). ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ α) Μην περνάτε βίαια το οδοντικό νήμα ανάμεσα από τα δόντια γιατί στην κατάληξη του μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σας. β) Προσέξτε ιδιαίτερα όταν τα μεσοδόντια διαστήματα είναι σφικτά. Φροντίστε να «γλιστρήσετε» μαλακά το νήμα. γ) Εάν έχετε αδυναμία να περάσετε το νήμα ανάμεσα από τα δόντια σας (αφορά τα φυσικά δόντια), τότε συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας.