Καθημερινές συνήθειες που επηρεάζουν το χαμόγελό σας.

Στοματική αναπνοή: είναι μια αθώα συνήθεια;
Μάρτιος 28, 2018
Άφθες: αυτές οι ενοχλητικές πληγές
Μάιος 2, 2018

Θέλετε να έχετε όμορφα δόντια και λαμπερό χαμόγελο. Κάποιες, όμως, από τις  καθημερινές σας συνήθειες μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την υγεία των δοντιών σας.

Παρακάτω αναφέρονται μερικές από τις συνήθειες αυτές που μπορούν να καταστρέψουν τα δόντια σας.

Μάσημα πάγου

Εάν συνηθίζεται να μασάτε πάγο κινδυνεύετε να προκαλέσετε μόνιμες βλάβες στα δόντια σας. Η σκληρότητα και η θερμοκρασία του πάγου μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο ή ράγισμα στα δόντια. Ενδέχεται, επίσης, να προκληθεί ερεθισμός του νεύρου σε κάποιο δόντι, προκαλώντας πονόδοντο, στιγμιαίο ή συνεχή.

Μάσημα σκληρών αντικειμένων

Το μάσημα σκληρών αντικειμένων από νευρικότητα κατά τη διάρκεια της δουλειάς ή του διαβάσματος, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια. Ας ξεχάσετε, λοιπόν, το μάσημα μολυβιού. Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη είναι μια λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική, σε περίπτωση που νιώθετε την ανάγκη να μασάτε κάτι για να συγκεντρωθείτε.

Ονυχοφαγία

Το φάγωμα των νυχιών είναι ικανό να προκαλέσει ρωγμές και φθορά στα δόντια. Ευθύνεται, επίσης,  για μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας από μικρόβια που βρίσκονται στα νύχια.

Κατανάλωση λεμονιών ή γκρέιπφρουτ 

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε οξέα διαβρώνει και  φθείρει το σμάλτο των δοντιών. Καθιστά τα δόντια ευαίσθητα στο κρύο φαγητό και ποτό και επιρρεπή στο ξεφλούδισμα και το ράγισμα. Συνιστάται η λήψη ενός ποτηριού νερού αμέσως μετά την κατανάλωσή τους  και το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον μισή ώρα αργότερα.

Δυνατό βούρτσισμα των δοντιών

Μερικά άτομα, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικά με το βούρτσισμα των δοντιών, βουρτσίζουν με δύναμη ή με σκληρή οδοντόβουρτσα. Αυτό που τελικά πετυχαίνουν είναι να αφαιρούν το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών και να προκαλούν υποχώρηση των ούλων. Κατάσταση που χαρακτηρίζεται από οδοντικές ευαισθησίες κατά τη λήψη κρύου ή γλυκού.

Συνεχής κατανάλωση καφέ και τσαγιού

Η οξύτητα και το σκούρο χρώμα του καφέ σταδιακά οδηγούν στο κιτρίνισμα των δοντιών. Το ίδιο συμβαίνει και με το τσάι, ιδίως το μαύρο, καθώς είναι πλούσιο σε τανίνες. Θεωρείται μάλιστα ότι το τσάι λεκιάζει περισσότερο από τον καφέ, ο οποίος αν και πλούσιος σε χρωμογόνα έχει χαμηλά επίπεδα τανινών. Με την προσθήκη ζάχαρης αυξάνεται και ο κίνδυνος τερηδόνας, ιδίως όταν συνηθίζετε να σας ¨συντροφεύει¨σ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί χαρακτηριστική κακοσμία στο στόμα. Συγχρόνως λεκιάζει τα δόντια, δίνοντας ένα κίτρινο – καφέ χρώμα. Έχει ενοχοποιηθεί ως προδιαθεσικός παράγοντας για την εκδήλωση περιοδοντικών νόσων και διαφόρων μορφών καρκίνου της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.

Κρασί

Τα διαβρωτικά οξέα του κρασιού επιτρέπουν στις χρωστικές των τροφών να διεισδύσουν βαθιά στην επιφάνεια των δοντιών. Δημιουργούν, έτσι, έντονες κηλίδες.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη ευνοούν την ανάπτυξη τερηδόνας. Τη μεγαλύτερη όμως απειλή προκαλούν τα οξέα (ανθρακικό) που περιέχουν κι όχι η ζάχαρη καθαυτή. Έτσι, ακόμα και οι λάιτ εκδοχές τους μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Αθλητικά (ενεργειακά, ισοτονικά) ροφήματα

Αν και θεωρούνται ασφαλέστερη επιλογή από τα αναψυκτικά κι αυτά μπορεί να περιέχουν πολλά οξέα και ζάχαρη, καθιστώντας τα εξίσου επιζήμια για τα δόντια.

Χρήση των δοντιών ως ανοιχτήρια

Ανοίγοντας καπάκια μπουκαλιών ή πλαστικές συσκευασίες με τα δόντια μπορεί να τα ραγίσετε ή ακόμη και να τα σπάσετε.Τα δόντια είναι μόνο για το φαγητό!

Σκληρά σπορ χωρίς προφύλαξη

Αθλήματα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, kick boxing, που έχουν το στοιχείο της επαφής , έχουν τον κίνδυνο τραυματισμού τόσο των ούλων όσο και των δοντιών. Η χρήση εξατομικευμένων αθλητικών ναρθήκων προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις.

Piercing στη γλώσσα

Το piercing στη γλώσσα μπορεί να είναι μόδα, ελλοχεύει όμως κινδύνους. Η θραύση ή η νέκρωση δοντιών, η υφίζηση των ούλων, η αλλοίωση της γεύσης , η ανάπτυξη φλεγμονών είναι μερικοί μόνο από αυτούς.

Συνεχές τσιμπολόγημα

Το συνεχές τσιμπολόγημα οδηγεί σε συνεχή παραγωγή οξέων. Το αποτέλεσμα είναι η πτώση του ph της οδοντικής πλάκας. Η επανειλημμένη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα έκθεση των δοντιών σε χαμηλό ph μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τερηδόνας. Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος σε τροφές με κολλώδη σύσταση (π.χ. σοκολάτες, τσιπς) καθώς παραμένουν περισσότερο διάστημα στην οδοντική επιφάνεια.

Η αποφυγή των παραπάνω βλαβερών καθημερινών συνηθειών, σε συνδυασμό με την σωστή στοματική υγιεινή και τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις στον οδοντίατρο , συμβάλουν στη διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού χαμόγελου!