Βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό;

Κληρονομούμε την τερηδόνα ή τις κακές συνήθειες των γονιών μας;
Οκτώβριος 20, 2017
Πόσο σημαντικός είναι ο αθλητικός νάρθηκας στόματος;
Νοέμβριος 20, 2017

Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως μετά το φαγητό;

Απάντηση στο συχνό αυτό ερώτημα των ασθενών προς τους οδοντιάτρους έρχεται να δώσει μία σειρά από ιατρικές έρευνες. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η πρακτική αυτή μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να αποδειχθεί επιβλαβής για την υγεία των δοντιών. Το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας κατευθείαν μετά το γεύμα ίσως τελικά να μην αποτελεί σωστή συνήθεια. Είναι απολύτως θεμιτό να θέλουμε να απαλλαγούμε από τα υπολείμματα των τροφών όσο το δυνατόν πιο άμεσα.Οι περισσότεροι ασθενείς πιστεύουν ότι η σωστή φροντίδα των δοντιών είναι ταυτόσημη με το συχνό βούρτσισμα – όχι μόνο πρωί και βράδυ- αλλά κατά προτίμηση μετά από κάθε γεύμα ή σνακ. Μπορεί να θεωρούμε πως το συχνό βούρτσισμα είναι το καλύτερο για να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή κι αστραφτερά. Στην πραγματικότητα, όμως, οι υπερβολές μπορεί να αποβούν σε βάρος των δοντιών μας αντί να προσφέρουν έξτρα προστασία.

Το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό μπορεί να καταστρέψει το σμάλτο των δοντιών. Η καταλληλότερη στιγμή για να γίνει είναι περίπου μισή ώρα μετά το γεύμα.

 

 

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αμέσως μετά το φαγητό να ξεπλένουμε καλά το στόμα μας με νερό και φθοριούχο διάλυμα. Ενώ το βούρτσισμα των δοντιών να γίνεται μετά από μισή ώρα. Έτσι ώστε να μην απομακρύνεται το σμάλτο που είναι ένα «φυσικό» προστατευτικό. Το βούρτσισμα – ειδικά μέσα στα επόμενα 15 με 20 λεπτά – από τη στιγμή που τελείωσε το γεύμα μας μπορεί να διαβρώσει τα δόντια μας.  Αυτό που συμβαίνει είναι πως μετά την κατανάλωση τροφών ή ροφημάτων με οξέα το να πλύνουμε κατευθείαν τα δόντια μας έχει ως αποτέλεσμα να ωθήσουμε τα οξέα ακόμη πιο βαθιά. Ως αποτέλεσμα αυτού, διαβρώνεται η αδαμαντίνη, καθώς τα σάκχαρα αποδυναμώνουν προσωρινά το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών.

Το pΗ του στόματος αλλάζει όταν καταναλώνουμε τροφές. Τα οξέα διαβρώνουν την επιφάνεια των δοντιών κι έτσι καταστρέφουν το σμάλτο. Η ζάχαρη μεταβολίζεται από τα βακτήρια που υπάρχουν κι έτσι παράγονται οξέα που οδηγούν σε παθήσεις των δοντιών. Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια τη στιγμή που υπάρχουν οξέα στο στόμα το πρόβλημα επιδεινώνεται. Καθαρίζοντας τα δόντια μας αμέσως μετά από κάθε γεύμα στην πραγματικότητα αυτό που πετυχαίνουμε είναι να απομακρύνουμε το φυσικό τους σμάλτο.

Συνιστάται να περιμένουμε μετά το τελευταίο μας γεύμα πριν βουρτσίσουμε τα δόντια. Το σάλιο εξουδετερώνει από μόνο του τα οξέα που υπάρχουν στο στόμα. Ιδανικά, στο διάστημα αυτό μπορούμε να ξεπλύνουμε το στόμα μας με νερό ή να χρησιμοποιήσουμε αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα.  Έτσι το pΗ θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και θα προληφθεί η πλάκα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σωστή υγιεινή της στοματικής μας κοιλότητας.  Που δεν είναι άλλη από το καλό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρό μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! 

Αν αποφεύγουμε το σωστό βούρτσισμα, τότε το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε σύντομα στον οδοντίατρο. Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Φροντίζοντας εκτός από το βούρτσισμα, να καθαρίζουμε και με οδοντικό νήμα ώστε να φεύγουν τα υπολείμματα των τροφών από τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια.